Ptaki w zimie – gdzie lecą?

Zimorodek to niezwykle uroczy ptak, który z dumą reprezentuje rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niezbyt dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka , a także południowa Azja, to typowe rejony występowania tych osobników. Regularne wędrówki nie są na pewno wpisane w naturę zimorodka. Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei wędrują do południowej części lęgowego areału.

Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które niezwykle często mają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami i gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako doskonały punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie charakterystyczne cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są natomiast w 100% jednakowe.

Ptaki zimą

Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarnego koloru. Zimorodek posiada niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W identycznym kolorze są również sterówki zimorodka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia jest tej samej długości co długości samej głowy i dzioba.

Najczęściej zimorodek dorasta do maksymalnie 17 centymetrów długości, natomiast ciężar jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Samotniczy tryb życia kończy się dla tych ptaków z rozpoczęciem lutego, ponieważ to dokładnie wówczas miejsce ma ich okres godowy. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać urok swojego partnera, który, dzięki charakterystycznemu kiwaniu ciała, prezentuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *